Strunjanske soline

PREDSTAVITEV OBMOČJA

Strunjanske soline so s svojo bogato zgodovino, najsevernejše še delujoče soline na Jadranskem morju. Nastale so na stičišču morskega in kopnega sveta, predstavljajo pa tako tehnični, kot etnološki ter ambientalno estetski spomenik. Zaradi posebnih hipersalnih ekosistemov in redkih oblik življenja so Strunjanske soline zelo pomembne s stališča varstva krajine ter narave. Soline tako spadajo med izredno ekstremna okolja, saj tukajšnje razmere omogočajo preživetje samo najbolj prilagojenim organizmom. Vpliv submediteranskega podnebja ter visoka slanost vode, ustvarjajo posebne ekološke razmere, ki podpirajo veliko pestrost vrst in njihovih življenjskih prostorov. Tako so Strunjanske soline eno izmed pomembnih življenjskih območij za številne redke ptice, specifične slanoljubne rastline (slanuše ali halofiti) ter ostale redke morske organizme.

TRAJNOSTNI PRIHODI

Strunjanske soline ležijo v neposredni bližini daljinske kolesarske poti Parenzana/Porečanka (Pot zdravja in prijateljstva), po kateri so možni prihodi z vse slovenske Obale. Na krožišču iz smeri Izole pred vzponom za Portorož, se loči kolesarska pot proti zdraviliškem kompleksu Krke ter ob strunjanski plaži proti centru za obiskovalce Krajinskega parka Strunjan.
 
Od avtobusne postaje Strunjan je urejen pločnik, za varen prihod do centra za obiskovalce. Strunjanske soline obiskujejo peš predvsem prebivalci okoliških naselij.
 
 
Do vhoda v Strunjanske soline žal še ni proge mestnega ali medkrajevnega prometa, preverite pa avtobusne prihode v Strunjan ali Lucijo, npr. iz osrednje Slovenije, z obalnih mest pa TUKAJ.
 
 
Najbližja polnilna postaja: Hotel svoboda (1 vtičnica), 2,3 km oddaljena od centra za obiskovalce.

 

OPIS POTI

Prenovljena in dopolnjena učna pot po Krajinskem parku Strunjan, razkriva zanimive podobe ki jih že tisočletja ustvarja morje. Le te se kažejo v naravni in kulturni dediščini, katerim je morje dalo življenje, domačini pa pomen. Celotna pot po parku je krožna ter približno 3,5 km dolga, za katero je predviden obhod okoli 1,5 ure. Po poti je postavljenih 15 vsebinskih točk, katere zajemajo botanične, geografske ter geološke tematske sklope. Poti vodijo skozi glavne znamenitosti tega območja, od solin in morske lagune do klifa in morskega obrežja. Ogled parka se prične pri centru za obiskovalce Krajinskega parka Strunjan, kjer lahko obiskovalci takoj opazijo solinska polja. Pot se tako prične z opazovanje solin ter specifičnih slanuš in vodnih ptic. Pot se nadaljuje skozi park, bogatim z različnimi rastlinskimi vrstami, ter vse do osupljive obale s klifi, od koder je moč opazovati celoten Tržaški zaliv. Tako nadaljujemo pot nazaj proti centru za obiskovalce, kjer se še podrobneje srečamo z geografskimi in geološkimi znamenitostmi tega področja.

PTICE, NARAVA IN DRUGE ZANIMIVOSTI

Strunjanski polotok skriva mnoge zaklade naravne in kulturne dediščine. Narava se na območju Krajinskega parka nenehno spreminja in bo zato vsak obisk novo doživetje. Zaradi edinstvene povezanosti morja, obale in njenega zaledja je celoten Krajinski park Strunjan s Strunjanskimi solinami pomembno območje za številne vodne ptice in ostale organizme. Po Direktivi o pticah ter Direktivi o habitatnih tipih spada tako območje Strunjanskih solin pod omrežje Natura 2000 območij.

V spomladanskem ter poletnem času je tako na območju solin moč opaziti pestro obarvane specifične vrste slanuš kot so Grmičasta členjača, Obmorski oman, Ozkolistna mrežica, Modrikasti pelin, Navadni osočnik ter nekaj ostalih tipičnih mediteranskih rastlin. Poleg pestrega rastlinskega sveta, lahko v tem letnem času opazujemo tudi številne ptice na spomladanski selitvi. Tako so na tem območju predvsem značilni pobrežniki kot so Polojniki ter Močvirski martinec, ter ostale ptice kot so Togotniki, Kričave čigre ter Črnoglavi galebi. Prisotno je tudi veliko število različnih Čapelj, tukalic ter številnih drugih pobrežnikov.

Park prav tako krasi tudi neživi del narave, kjer pritegnejo pogled visoki flišni klifi, morska laguna ter obdelana morska pobočja z razgledom na celoten Tržaški zaliv.

PRIPOROČENA OPREMA

Daljnogled in teleskop