Razstava Glasniki – kaj nam o grožnji podnebnih sprememb pripovedujejo ptice

Včeraj smo na Krakovskem nasipu v Ljubljani odprli fotografsko razstavo z naslovom »Glasniki – kaj nam o grožnji podnebnih sprememb pripovedujejo ptice«. Dogodka se je z nagovorom udeležil tudi veleposlanik ZDA v Sloveniji Brent R. Hartley. Razstava bo na ogled do 19. septembra.

Razstava na 22 panojih s konkrektnimi primeri ptic in projektov predstavlja rezultate poročila organizacij BirdLife International in National Audubon Society, v katerem so zbrani izsledki 68 znanstvenih raziskav iz vsega sveta. Ptice so kot najbolj raziskana skupina živali že dolgo pomembni glasniki stanja in sprememb v naravnem okolju. Zadnje raziskave kažejo, da podnebne spremembe že sedaj vplivajo na ptice in ekosisteme, njihove posledice pa se bodo z nadaljnim segrevanjem še povečale.

Tanja Šumrada, urednica razstave: »Po vsem svetu lahko v zgodbah ptic opazujemo posledice sprememb podnebja. Razširjenost številnih vrst se je tako v zadnjih desetletjih pomaknila bližje k zemeljskim polom ali na večje nadmorske višine. Nekatere vrste gnezdijo bolj zgodaj, kar ni več usklajeno z obdobji optimalne razpoložljivosti hrane. Predvsem pa te spremembe še stopnjujejo negativne vplive že obstoječih naravovarstvenih groženj, kot je izginjanje primernih bivališč zaradi različnih človeških aktivnosti.«

Slabo načrtovani in izvedeni ukrepi za naravo pomenijo še večjo škodo, zato je zelo pomembno skrbno načrtovanje. Z ukrepi, ki temeljijo na ohranjanju ekosistemov, pa lahko po drugi strani pomagamo tako ljudem kot naravi, saj smo od nje odvisni vsi. K sreči uspešni projekti kažejo, da še obstaja upanje.

Damijan Denac, direktor DOPPS: »V preteklosti se je o varstvu narave in varstvu okolja, torej tudi borbi proti klimatskim spremembam, v glavnem govorilo ločeno. Danes vemo, da so zavarovana območja in naravni ekosistemi pomembno orodje globalnega odziva na klimatske spremembe. Med temi območji so še posebej pomembna mokrišča, ki kot ponori ogljikovega dioksida zmanjšujejo količino toplogrednih plinov. Z Ormoškimi lagunami, naravnim rezervatom, ki ga je DOPPS uspel ustanoviti v zadnjem času, bomo denimo iz ozračja letno izločili 70 ton CO2. Prav tako čez številne ekosistemske usluge takšna območja zmanjšujejo vplive ekstremnih pojavov, ki spremljajo klimatske spremembe, kar človeku vsekakor koristi.«

Razstava poteka v okviru projekta »The Messengers – What birds tell us about climate change«, ki ga podpira Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji.

Brent R. Hartley, veleposlanik ZDA v Sloveniji: »V Sloveniji sedaj živim že več kot dve leti in preprosto ne morem nehati govoriti o naravnih lepotah te države. Naša ambasada si aktivno prizadeva za krepitev vezi med Slovenijo in ZDA na področju okoljskih tem, zato smo ponosni, da smo lahko podprli DOPPS pri promociji tega projekta v Sloveniji. Upam, da bo ta razstava, ki uporablja edinstveno lepoto ptic za spodbujanje razprave o okoljskih izzivih, služila kot navdih za vse nas, kako smo do sedaj in kako lahko tudi v prihodnosti zaščitimo naše naravno okolje.«

Več informacij:
Tanja Šumrada, DOPPS, 041 974 242, sumrada.tanja@gmail.com
Mateja Juric, Veleposlaništvo ZDA, 040 514 949, juricm@state.gov

Fotografska razstava Ptice

Otvoritev fotografske razstave “Ptice – fotoulov dveh šolarjev”, ki je potekala v Murski Soboti 13. januarja 2016, je dobro uspela. Na ogled ostaja še do konca januarja.

Kazalec na uri je kazal 5 min čez dogovorjeno uro, a se zaradi tega ni nihče pritoževal. V avli Pokrajinske in študijske knjižnice v Murski Soboti se nas je ob panojih s 30 fotografijami ptic zbrala skupinica 25 ljudi, ki smo sproščeno klepetali. V tako prijetnem vzdušju smo otvorili fotografsko razstavo dveh šolarjev in najmlajših aktivnih članov Pomurske sekcije DOPPS.

Kratkemu uvodnemu nagovoru organizatorke Monike Podgorelec in predstavitvi avtorjev Pascala Mariča in Matevža Škaliča je sledil skupni ogled fotografij.

Kratkemu uvodnemu nagovoru organizatorke Monike Podgorelec in predstavitvi avtorjev Pascala Mariča in Matevža Škaliča je sledil skupni ogled fotografij.
foto: Vilibald Marič

Kratkemu uvodnemu nagovoru in predstavitvi avtorjev je sledil skupni ogled fotografij. Mlada ljubitelja ptic, Pascal Marič, učenec 8. razreda Osnovne šole Apače in Matevž Škalič, dijak 3. letnika Gimnazije Murska Sobota, sta predstavila nekaj svojih najboljših fotografij ptic. Med njimi je bilo nekaj bolj pogostih in široko poznanih, kot sta kos in ščinkavec, pa tudi nekaj redkih vrst ptic, kot sta plevica in rjava čaplja. Manjkale niso niti ogrožene vrste z območja Natura 2000 Mura, med katere štejemo na primer srednjega detla, sršenarja, velikega žagarja, vodomca in malega deževnika.

Fanta smo za njuno vnemo nagradili z ornitološkima knjigama, druženje in klepet pa smo zaključili ob odlično pripravljeni zakuski. Pascalova mama je namreč naše brbončice razvajala z vegetarijanskimi, lososovimi in pršutovimi kanapeji, Škaličevi pa so pripravili okusno pecivo. Manjkalo ni niti “piškotnih” labodov, račk in drugih ptičk. Naša ideja je bila realizirana z donacijo podjetja Lorida, Darko Lorenčič s. p., iz Lenarta. Še enkrat iskrena hvala!

Še nekaj besed o fotografih. Pascala in Matevža ptice in fotografija zanimajo že od “zelo malih nog”. Pascala je za to pri 7 letih navdušil dedek, ki je od takrat tudi njegov glavni mentor, Matevža pa je v fotografijo pri 9 letih pritegnil oče. Fanta največ fotografirata med počitnicami in čez vikend, ko jima to dopušča šola, pravita pa, da na leto naredita vsaj 50.000 fotografij. Ljubezen do narave je zasidrana v njuni družini in v njihovem vsakdanjem življenju, zato hvala staršem, ki stojijo Pascalu in Matevžu ob strani in jima dovolijo ter omogočajo, da razvijata svoj jaz. Fantoma želimo, da bi čez nekaj let postala dobra ornitologa in da bi z dobrim poznavanjem ptic naše Mure postala glasna zagovornika reke in njenih ogroženih vrst ter da bi reka tekla nemoteno brez hidroelektrarn!

Pomurska sekcija DOPPS je razstavo v prvi vrsti pripravila z namenom uresničevanja svoje pomembne naloge, to je v društvo na območju Pomurja pritegniti podmladek. Upamo, da je bila razstava dodatna motivacija in spodbuda za šolarja za še bolj zagnano spoznavanje ptic in njihovo varstvo, hkrati pa si želimo, da bi vlila pogum še kakemu novemu šolarju.

Razstava je na ogled vse do 31. januarja, zato lepo vabljeni. Pridite in za trenutek postojte.

Odprtje fotografske razstave

Odprtje razstave

Prof. dr. Davorin Tome (levo) predstavlja novo fotografsko razstavo v Ljubljani.
foto: Gregor Bernard

V četrtek, 17. 7. 2014, je bila na Krakovem nasipu v Ljubljani otvoritev fotografske razstave Vidiki redkosti, avtorja prof. dr. Davorina Tometa. Razstavo je otvoril župan Mestne občine Ljubljana, g. Zoran Jankovič.

Ta razstava manifestira Davorinova dolgoletna prizadevanja in aktivnosti na izobraževalnem področju. Davorin ne samo kot profesor študentom in izvrsten mentor ter avtor univerzitetnega učbenika za ekologijo, temveč tudi kot publicist in fotograf deluje v tem duhu. In deluje že zelo dogo. Od začetka ustanovitve DOPPS Davorin aktivno sodeluje z društvom kot izvrsten publicist in fotograf. Njegove fotografije bogatijo našo revijo, brošure, številne table in tako dalje.

V poplavi sodobnih fotografov Davorin močno izstopa. Ob dostopnosti današnje tehnike lahko marsikdo naredi tehnično dokaj solidne fotografije. A poznavalsko oko bo takoj ločilo vrhunskega fotografa od nekoga, ki naravo zgolj portretira. Te fotografije, ki smo jim priča v razstavi, so umetniška dela. Takšne fotografije lahko naredi samo nekdo z velikim znanjem ekologije, terenskim poznavanjem, odlično fotografsko tehniko in nenazadnje tistim umetniškim občutkom, ki ga nekdo ima, drugi pa ne.

Profesor Tome sodi v sam vrh naravoslovnih fotografov tako pri nas kot v svetu, to pa je dokazal že z objavami svojih del v najprestižnejših revijah. Vabljeni k ogledu razstave na prostem.