Evropski dan opazovanja ptic 2016

Te dni bo na milijone ptic selivk zapustilo Evropo in odletelo proti svojim prezimovališčem v Afriki. Na svoji tisoče kilometrov dolgi poti se bodo soočile z mnogimi nevarnostmi. DOPPS vas skupaj z BirdLife International vabi, da ob Evropskem dnevu opazovanja ptic 1. in 2. oktobra 2016 izkoristite priložnost in spoznate osupljiv svet ptic in njihovih selitev.

Letos vas skupaj s 36 evropskimi partnerji zveze BirdLife International vabimo, da z nami opazujete ptice in prisluhnete dejstvom o selitvah ptic in nevarnostim, katere te srečujejo na svoji poti. Pripravili bomo informacijske točke in izlete, kjer boste lahko izvedeli več o selitvah ptic, njihovih poteh, z nekaj sreče pa boste katero izmed ptic lahko tudi opazovali. V Evropi skupaj za vas pripravljamo več sto dogodkov. Študija zveze BirdLife International objavljena v letu 2015 je pokazala, da je letno na območju Mediterana ubitih 25 milijonov ptic selivk. Mnoge partnerske organizacije so si kot prioriteto zadale ustavitev nepotrebnega ubijanja ptic. Cilj letošnjega Evropskega dneva opazovanje ptic je tako osveščanje javnosti o čudežih selitve ptic in njihovih potrebah na gnezdiščih, med selitvijo kot tudi na prezimovališčih. Evropski dan opazovanja ptic je letni dogodek, ki ga sestavlja na stotine aktivnosti, ki jih organizirajo nacionalni partnerji zveze BirdLife International. V preteklem letu je na dogodku sodelovalo 41 organizacij, katere so skupaj organizirale 1,093 dogodkov z več kot 32.000 udeleženci. Skupno število ptic, opaženih na dogodkih je presegalo 5 milijonov osebkov! Letošnji dogodek koordinira švicarski partner BirdLife Schweiz, ki bo kasneje tudi sprejel in analiziral letošnje podatke. Na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije smo letos za vas pripravili dogodke na vseh koncih države. Vabimo vas, da se katerega izmed njih udeležite in skupaj z nami opazujete eden najbolj fascinantnih naravnih pojavov – selitev ptic!

2016_9_20_ebw16_cover_fin

Dogodki v okviru Evropskega dneva opazovanja ptic 2015

1. oktober (sobota):

 • Informativna stojnica v Ljubljani (tržnica Center) – med 9. in 13. uro
 • Spoznavanje ptic ob Koseškem bajerju (Lubljana) – opazovalna točka med 9. in 13. uro, ob 10. uri pa bo po učni poti okoli bajerja organizirano enourno vodenje – PRESTAVLJENO Z NEDELJE
 • Spoznavanje ptic v parku Tivoli (Lubljana) – informativna stojnica in opazovalna točka na Jakopičevem sprehajališču med 10. in 14. uro – PRESTAVLJENO Z NEDELJE

2. oktober (nedelja):

 • Spoznavanje ptic v parku Tivoli (Lubljana) – Spoznavanje ptic v parku Tivoli ob 9. uri (zbor na parkirišču pred kopališčem v Tivoliju)
 • Fenomenalne selitve ptic (Maribor, Trg Svobode) – informativna stojnica med 9. in 14. uro, ob 10. in 12. uri pa bo organizirano enourno vodenje po mestnem parku
 • Jezero Komarnik (Lenart) – zbor ob 8:30 pred bivšim Črnim lesom
 • Naravni rezervat Škocjanskih zatok (Koper) – opazovalne točke med 10. in 13. uro
 • Ptice Šentjernejskega polja (Šentjernej) – zbor ob 8:30 na parkirišču OŠ Šentjernej
Več informacij o dogodkih najdete v napovedniku.

Sporoč za javnost PDF

Evropski dan opazovanja ptic 2014

Žerjavi

Te dni bo na milijone ptic selivk zapustilo Evropo in odletelo proti svojim prezimovališčem v Afriki. Na svoji tisoče kilometrov dolgi poti se bodo soočile z mnogimi nevarnostmi.
foto: Tomas Belka

BirdLife International že 21. leto zapored vabi ljudi po vsej Evropi, da ob Evropskem dnevu opazovanja ptic 4. in 5. oktobra 2014 izkoristijo priložnost in spoznajo osupljivi svet ptic in njihovih selitev. Tovrstno osveščanje izvajamo tudi v Sloveniji, kjer BirdLife International zastopa Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

Selitev ptic – spektakularni naravni pojav

Ptice selivke ne poznajo meja. Mnoge med njimi so ogrožene in le globalno prizadevanje za njihovo varstvo lahko ustavi njihovo izumiranje. Ključnega pomena za preživetje selivk so postajališča na njihovi selitveni poti, predvsem mokrišča, kjer se lahko nahranijo in odpočijejo. Selivke pa lahko v teh dneh opazujemo tudi v mestnih parkih. Lani smo ob tej priložnosti v Sloveniji organizirali 8 dogodkov, pri opazovanju je sodelovalo 164 opazovalcev in skupaj smo opazili skoraj 12.000 ptic!

Letošnji Evropski dan opazovanja ptic bo potekal naslednji konec tedna

Tudi letos bomo ob Evropskem dnevu opazovanja ptic v različnih krajih po Sloveniji pripravili opazovalne točke in izlete, na katerih boste lahko pokukali skozi teleskop in opazovali ptice, prostovoljci z društva pa vam bodo ob tem povedali še kaj več o pticah in njihovih selitvah.

Vabimo vas, da nas v soboto 4. in nedeljo 5. oktobra 2014 obiščete na naslednjih točkah ter sodelujete pri opazovanju ptic:

Sobota, 4. oktober 2014:

 • Murska Sobota: Spoznavanje vodnih ptic na Soboški kamenšnici – izlet
  Dobimo se ob 9. uri na parkirišču pri gramoznici. Za izlet se prijavite na gregor.domanjko@gmail.com.
 • Maribor: Opazovanje ptic na reki Dravi – izlet
  Dobimo se ob 9. uri pri Studenški brvi na levem bregu reke Drave.
 • Ljubljana: Informativna stojnica v Ljubljani na tržnici Center – med 9. in 12. uro

Nedelja, 5. oktober 2014:

 • Koper: Naravni rezervat Škocjanski zatok – Opazovalna točka bo med 10. in 13. uro
 • Murska Sobota: Opazovanje ptic na Ledavskem jezeru – izlet
  Dobimo se ob 8. uri pri trgovini Volf v Kraščih.
 • Maribor: Opazovanje ptic v Mestnem parku Maribor – izlet
  Dobimo se ob 9. uri pred mestnim akvarijem Maribor.
 • Novo Mesto: Izlet in obročkanje ptic v Zdravcih – izlet
  Dobimo se ob 8. uri pri gostilni Gruntar v Zburah.
 • Ljubljana:
  Spoznavanje ptic ob Koseškem bajerju
  Opazovalna točka bo med 9. in 12. uro. Voden obhod po učni poti bo ob 10. in 12. uri
  Spoznavanje ptic v parku Tivoli
  Opazovalna točka bo med 9. in 12. uro. Izlet: Dobimo se ob 9. uri na parkirnem prostoru pred kopališčem v Tivoliju.

Podrobnosti o dogodkih si lahko preberete v Napovedniku.

Sporočilo za javnost (pdf)

 
Izvedbo dogodkov v Ljubljani sofinancira Mestna občina Ljubljana
Izvedbo dogodka v Naravnem rezervatu Škocjanski zatok sofinancira Mestna občina Koper.

Izvedbo dogodka ob Ledavskem jezeru na Goričkem podpira Javni zavod Krajinski park Goričko.