Žerjavi že trkajo na vrata

Koledarsko smo že vkorakali v jesen in smo v času, ko s pričakovanjem zremo v nebo in oprezamo za značilnim oglašanjem žerjavov. Medtem, ko smo konec oktobra lani že opazili več kot 20.000 žerjavov, pa smo letos šele pri nekaj opaženih jatah. Kot kaže bo na glavnino žerjavov potrebno še vsaj malo počakati. Večje število lahko pričakujemo ob prvem znižanju temperatur.

Letos že 100.000 žerjavov

Letošnja spomladanska sezona je bila spet rekordna. Zabeležili smo več kot 114.000 žerjavov, kar je največ doslej v posamezni sezoni. To pa še ni vse! 4. marca 2023 so nam žerjavi uprizorili pravi spektakel. Na ta dan skupaj zabeležili več kot 51.000 žerjavov, oziroma skoraj polovico vseh opazovanih žerjavov v sezoni.

Doslej sta bili samo dve leti, ko smo v obeh sezonah skupaj našteli več kot 100.000 žerjavov. Velike jate, ki jih spremlja glasno trobljenje, pa lahko opazujemo vse pogosteje.

Žerjavi. Foto: Marko Zabavnik

Več nas je, več preštejemo

Opazovanja splošne javnosti so v svetu vedno bolj prepoznana kot ključna pri spremljanju okoljskih pojavov. Nič drugače ni pri pticah. Naključna opazovanja posameznikov se s pridom uporablja pri spremljanju obdobja selitev, razširjenosti redkih vrst ter pri iskanju morebitnih sprememb pri posameznih vrstah. Podatki, ki so bili doslej zbrani na ta način in analizirani, kažejo na občuten zamik selitve pri pticah, ki odseva vse zgodnejše pomladi.


Sporoči svoje opažanje žerjavov tudi ti!

Z velikim veseljem sprejemamo vsako opazovanje žerjavov, četudi ni popolno, saj nam podatki omogočajo izris vedno bolj natančnih selitvenih poti žerjavov čez Slovenijo. Tudi letos velja moto – vsak podatek šteje!

Če ste opazili jato žerjavov vabljeni, da to sporočite našemu članu Dejanu Bordjanu na: dejan.bordjan@gmail.com. Popoln podatek vsebuje kraj, datum in uro opazovanja, število žerjavov in smer ter višino leta.