Ptice okoli šole

Urejanje pticam in naravi prijazne okolice šole vam je lahko v veliko pomoč pri šolskem delu. Z le nekaj preprostimi ukrepi lahko kot dopolnitev ali nadgradnjo pouka v učilnici načrtno vzpostavite učno okolje, ki nato služi kot šolska učilnica v naravi.

Neposredno vključevanje otrok v urejanje šolskega vrta ali pa razdelitev nalog pri skrbi za razredno krmilnico je tudi učinkovita vzgojna metoda, s katero krepimo pozitiven in odgovoren odnos do domačega okolja.

Splošna priporočila za urejanje šolske okolice smo zbrali v rubriki Pomagajmo pticam in naravi.

Kako organizirati ureditev šolske okolice?

Ureditev šolske okolice je za učitelja lahko velik izziv. S to nalogo se bo preizkusil kot načrtovalec, komunikator med različnimi deležniki (ravnatelj, učitelji, otroci, starši, občina, mediji) in organizator, ki bo za izvedbo potreboval veliko znanja. Nagrada za ves trud pa bo nov učni pripomoček, ki vam bo v pomoč pri urah biologije in naravoslovja.

Projekta urejanja okolice se lotite skupaj z otroki in njihovimi starši ter učitelji iz šole. Tako boste imeli enkratno priložnost, da se z njimi povežete, jih spoznate in utrdite odnose.

Hranjenje ptic pozimikrmilnica_izrez_vojko_havlicek

Hranjenje ptic pozimi in opazovanje ob krmilnici je izvrstna pedagoška metoda, kjer se otroci naučijo tako prepoznavanja ptic kot odgovornega odnosa do narave.

Otroke lahko vključimo že pri izdelavi krmilnice. Če smo takšnega dela vešči, jim bomo z lahkoto prepustili delo, ki ni nevarno, otroci pa bodo razvijali ročne spretnosti. Pri postavljanju krmilnice upoštevamo navodila, ki jih bodo otroci hipoma dojel in si zapomnili, da s svojimi posegi ne smemo ptic ogrožati in na primer namestiti krmilnice na mesto, kjer bo ptice lovila mačka.

Zimsko hranjenje mora biti redno in pravilno. Če ga bodo izvajajo otroci, se ob tem zagotovo krepil njihov pozitiven odnos do narave, poleg tega pa bodo razvijali tudi občutek za skrbnost.

Otrokom bo opazovanje ptic v največje veselje, če jim bodo sami nastavili hrano. Ob pomoči slikovnega priročnika bodo vrste, ki obiskujejo krmilnico, osvojili mimogrede in spoznali zanimivosti v njihovem vedenju. Naučili se jih bodo opazovati in prepoznavati. Ptice bodo otrokom tudi v ustvarjalni navdih. Z veseljem jih bodo risali in izdelovali iz papirja ali gline.

Gnezdilnice

Pgnezdilnica_eva_vukelicodobno kot krmilnico lahko z otroci skupaj izdelamo tudi gnezdilnico. Tako jih naučimo enega od načinov pomoči pticam, ki jih pesti pomanjkanje mest za gnezdenje. Tudi v tem primeru poudarimo, da mora biti pomoč premišljena in da je potrebna pazljivost pri izbiri mesta za postavitev gnezdilnice.

Med gnezditvijo gnezdilnice nikoli ne odpiramo. Namestili smo jo, da pticam pomagamo in ne zato, da jih vznemirjamo. Lahko pa opazujemo, kako starša prinašata hrano.

Gnezdilnica je lahko prva naravovarstvena akcija otroka. Naučil se bo, da je možno pomagati pticam, vendar je za to potrebno znanje. Ko bo otrok odrasel, morda ne bo požagal drevesa z duplom, ker bo vedel, da je pomembno za ptice.

Če smo na vrtu oziroma kje drugje postavili gnezdilnico, lahko s pomočjo opazovalnega lista spremljamo, kaj se spomladi v njej dogaja. Po gnezdilni sezoni je ne pozabimo očistiti in po potrebi nadomestiti, če ne služi več svojemu namenu.

Sajenje drevja, grmovnic

mejice_vito_horvatČe imamo na voljo šolski vrt, lahko v njem skupaj z otroci posadimo »plodonosne« vrste grmovnic in drevja, kot so črni trn, jerebika, šipek, rumeni dren, maline, črni bezeg, češnja in navadna leska. Razložimo jim, da je to najboljši, naravni način hranjenja ptic in pomembno zatočišče in gnezdišče mnogih vrst.

Pomembno je, da smo otrokom zgled s svojimi dejanji. Otroci nas bodo posnemali in se naučili, da lahko tudi svojo bližnjo okolico uredimo tako, da pomagamo pticam. Sledilo bo neizmerno veselje, ko bomo ugotovili, da poleti v “naši” robidi gnezdi črnoglavka in jerebiko vsak dan obiskujejo kosi.

Napajalnik

poljski_vrabec_ivan_esenko_(1)Na šolskem vrtu ali na drugo primerno mesto na meter visok kol s podstavkom namestimo plitvo posodo (lahko odslužena skleda ali odžagani spodnji del manjšega plastičnega soda). Vodo vsakodnevno menjujemo. Vanjo damo večji kamen, ki naj gleda iz vode ali naj bo tik pod površino, da se manjše ptice ne morejo utopiti.

Zlasti v toplejši polovici leta bomo lahko opazovali praktično vse vrste ptic iz okolice doma. Otroci naj skrbijo za redno menjavanje vode v napajalniku. Z opazovanjem bodo ugotovili, kako pomembna je voda za ptice, in spoznali navade ptic pri kopanju in pitju.

Raziskujmo skupaj z otroci

otroci_ekskurzijaOtroci potrebujejo naše vodstvo. Največ se bodo naučili, če bodo naravo odkrivali sami, pri čemer jim bomo pomagali z nasveti. Zato se z otroci čim večkrat odpravite v naravo, na primer na sprehod po šolski okolici, in jo odkrivajmo skupaj z njimi.

Če otroke zanimajo ptice, se lahko skupaj z njimi udeležite katerega od ornitoloških izletov, organizirate naravoslovni dan ali pa z njimi izdelate raziskovalno nalogo.

Tudi odraslim se bo odprl nov svet, ki ga prej nismo videli. Nova spoznanja nas bodo obogatila, ob učenju otrok pa se bomo ogromno naučili tudi sami.