Kako do Iškega morosta?

Naravni rezervat Iški morost leži severno od vasi Brest na Ljubljanskem barju. Do rezervata lahko pridete iz smeri Iga, Podpeči ali Črne vasi.

Iz smeri Iga je rezervat najlažje dostopen z asfaltne ceste, ki vodi od Bresta proti Podpeči. Ob mostu čez reko Iško pustite motorna vozila in se peš ali s kolesom odpravite po kolovozu na levi ali desni strani reke v smeri njenega toka proti severu. Pot od asfaltne ceste do vhoda v rezervat je dolga približno 1300 metrov (20 minut hoje).

Iz smeri Ljubljane se peljete skozi Črno vas proti Podpeči in takoj, ko zapeljete čez most čez reko Iško ter malo pred tablo, ki označuje začetek naselja Lipe, zavijete levo na makadamsko cesto. Po cesti, ki je ves čas speljana po levem bregu reke Iške, se peljete približno dva kilometra. Začetek učne poti je pri lesenem mostu čez reko Iško na levi strani.

Kako do rezervata z javnim prevozom?

Z mestnim avtobusom

V bližino rezervata se lahko pripeljemo z mestnim avtobusom Barje – Jezero in izstopimo na postajališču »Lipe« pri gostišču Kolišče. Od tu gremo po makadamski cesti na levem bregu Iške proti toku reke. Po 30 minutah oz. dveh kilometrih hoje dosežemo lesen most čez Iško, kjer je začetek poti po rezervatu.

Z medkrajevnim avtobusom

Rezervat lahko obiščemo tudi z medkrajevnim avtobusom, ki vozi na relaciji Ljubljana–Iška Loka. Z glavne avtobusne postaje v Ljubljani se peljemo do postajališča v vasi Brest. Po asfaltni cesti se odpravimo proti zahodu, dokler ne pridemo do mostu čez reko Iško. Z mostu zavijemo na eno izmed dveh makadamskih cest, ki potekata s tokom reke proti severu. Po dobrem kilometru hoje pridemo do lesenega mostu čez Iško. Tu se na desnem bregu reke začne Koščeva učna pot, ki vodi po rezervatu.

S kolesom

Rezervat prečka označena kolesarska pot, ki se odcepi iz Črne vasi proti jugu. Na sredini poti proti Brestu boste opazili table, ki vas usmerijo na neutrjeno učno pot po rezervatu. Tu pustite kolo in se peš odpravite po poti. Z juga je rezervat dostopen iz Bresta in Tomišlja.