Ptičarijada 2019 – najbolj ptičarski dogodek leta!

Z velikim veseljem napovedujemo PTIČARIJADO 2019, ki bo letos potekala na Kozjanskem, na območju Kozjanskega regijskega parka, in sicer v soboto, 28. septembra 2019.

Tako kot vsa leta doslej, bo tekmovalni del potekal v dopoldanskem času. Skupine se bodo pomerile v dveh disciplinah: številu opazovanih in številu fotografiranih vrst. Skupino morajo sestavljati vsaj trije člani. Omejitev navzgor je samo posredna, saj morajo na terenu delovati kot skupina.

Družabno srečanje po tekmovanju bo potekalo v popoldanskem času na Čerčkovi domačiji pri Podsredi, in je namenjeno vsem članom DOPPS.

Dogodek bo potekal v soorganizaciji s Kozjanskim regijskim parkom.

Zaradi lažje organizacije dogodka vas prosimo, da se najkasneje do torka, 24. 09. 2019, prijavite pri Tjaši Zagoršek na naslov tjasa.zagorsek@dopps.si ali po telefonu 031 439 051. Ob prijavi prosim sporočite ime tekmovalne skupine ter imena posameznih članov skupine. Vsem tistim, ki se boste prijavili v tekmovalni del, bomo pravočasno poslali natančna navodila.

Tekmovanje ni pogoj za srečanje, zato pridite, veseli vas bomo!

Veselimo se snidenja z vami!

ZIMSKA ŠTEVILKA REVIJE SVET PTIC

Čaplje so ena tistih skupin ptic, pri katerih se izmenjujejo odkrito navdušenje, zmotna prepričanja in neomajno sovraštvo. V poljudnem članku Dejana Bordjana lahko o njih izveste veliko zanimivosti! Po ornitološko rajskih območjih, biserih severne Argentine, nas v tokratni številki popelje Taja Cvetko. Verjetno ste tudi vi skoraj tako kot mi pozabili, da smo 20 let nazaj zakupili prvih nekaj hektarov površin na Ljubljanskem barju, da bi vzpostavili življenjske prostore za ogrožene travniške vrste ptic?! Kar 20 let upravljanja Iškega morosta je za nami! Veste, da so mejice ne le za ptice? Katere živali jih še nujno potrebujejo, nam izdaja Aleksandra Lešnik. Med pticami predstavljamo črnočelega srakoperja in na kakšen način si DOPPS prizadeva, da bi ga ohranil.

Odličen dolgoletni, reviji zvesti fotograf, Tone Trebar, nam jemlje dih s svojimi čudovitimi fotografijami. Spoznali pa boste tudi velikana naravoslovne literature 19. stoletja, Frana Erjavca, in njegove nenadomestljive Domače in tuje živali v podobah.

Strani revije se šibijo tudi pod množico društvenih novic – Evropski dan opazovanja ptic, Ptičarijada 2018, fotonatečaj Ptice in naš vrtec, rezultati akcije Ptice okoli nas 2018, 8. Pomurski vikend, kako kaže pticam na območjih Natura 2000, o mladih v Ugandi …

Prijetno branje!
Lep začetek novega leta želim in se veselim nadaljnjega sodelovanja.

Petra Vrh Vrezec, urednica revije Svet ptic

  Kazalo

  • 4: Ptice naših krajev
  • 6: Čaplje Slovenije
  • 12: Biseri severne Argentine
  • 16: Kar 20 let upravljanja Iškega morosta
  • 18: Mejice ne le za ptice
  • 21: Obarvanost samice lesne sove vpliva na število mladičev
  • 22: Črnočeli srakoper
  • 24: Melanizem
  • 26: Fran Erjavec
  • 28: Program DOPPS
  • 32: Tris bleščečih in sijočih
  • 34: Zimska opazovanja v naravi
  • 35: Opazovali več kot 5 milijonov ptic
  • 38: Ptice in naš vrtec
  • 40: Ptice okoli nas
  • 42: 8. Pomurski ornitološki vikend
  • 44: Tihotapljenje ptic
  • 46: Mladi raziskovali Ugando
  • 48: Kako kaže pticam na območjih Natura 2000
  • 50: Ptičarijada 2018
  • 54: Novice

  PDF revije Svet ptic, leto 2018, letnik 24, številka 04.
  Elektronske različice revije bo dostopna tudi v Arhivu revij Svet ptic.

  Ptičarijada 2018 – ornitološki dogodek leta

  V soboto 29.9. se je na območju Prlekije odvijal izjemen dogodek za vse ornitološke navdušence. Potekala je deseta Ptičarijada. Poligon je zajemal območje treh občin Ormož, Sveti Tomaž in Središče ob Dravi.

  Po poligonu se je za ptičjimi vrstami podilo 44 udeležencev dogodka, ki so bili razdeljeni v 11 skupin. Skupno so zabeležili 110 vrst ptic. Med najbolj zanimivi vrstami so zagotovo bili žvižgavka, dolgorepa raca, mokož, mala uharica, belorepec, kobilar, rjavovrati ponirek in veliki srakoper.

  Mala uharica (© Rudi Kraševec) in kanja (© Alen Ploj).

  Med najpogosteje zabeleženimi vrstami je na vrhu kraljeval domači golob, sledile pa so mu vrste kot so grivar, kanja, kormoran, labod grbec, mali ponirek, raca mlakarica, pritlikavi kormoran, rečni galeb, siva čaplja, siva vrana in škorec.

  Z največ zabeleženimi vrstami (83 vrst) je zmagala skupina Žol ne Žolne, drugo mesto (78 vrst) je zasedla skupina Ugrabila sva 2 Miheliča, tretje mesto pa sta si z 68 zabeleženimi vrstami razdelili skupini Banda Ptičarska in Hajndl.

  Zmagovalni ekipi Žol ne žolne in Banda ptičarska. (©Matej Gamser)

  V kategoriji največ fotografiranih vrst je zmagala ekipa iz dolenjskega konca Banda ptičarska, ki jim je uspelo fotografirati skupno 54 vrst ptic.

  ©Matej Gamser

  Veseli smo, da se je kljub oddaljenosti letošnjega območja, tekmovanja udeležilo zelo lepo število tekmovalcev.
  Hvala vsem, ki ste prišli in se že veselimo naslednjega leta!

  Ptičarijada 2018 – dogodek, ki ga nikakor ne smete zamuditi

  Z velikim veseljem napovedujemo Pričarijado 2018, ki bo potekala v soboto 29. septembra 2018 na območju Naravnega rezervata Ormoške lagune in njegove širše okolice. Vabljeni vsi, da se nam pridružite!

  Tako kot vsa leta doslej, bo tekmovalni del potekal v dopoldanskem času. Skupine ptičarjev se bodo pomerile v dveh disciplinah: številu opazovanih in številu fotografiranih vrst. Skupino morajo sestavljati vsaj trije člani. Omejitev navzgor je samo posredna, saj se morajo prevažati z enim vozilom in na terenu delovati kot skupina.

  Družabno srečanje po tekmovanju je namenjeno vsem članom DOPPS in bo potekalo v popoldanskem času na vrtu ob informacijskem centru Naravnega rezervata Ormoške lagune.

  Zaradi lažje organizacije dogodka vas prosimo, da se najkasneje do ponedeljka, 24.9.2018, prijavite pri Alenu Ploju na naslov ploj.alen@gmail.com ali po telefonu 040 839 538.

  Ob prijavi prosim sporočite ime tekmovalne skupine ter imena posameznih članov skupine. Vsem tistim, ki se boste prijavili v tekmovalni del, bomo pravočasno poslali natančna navodila.

  Tekmovanje ni pogoj za srečanje, zato pridite, veseli vas bomo!

  Veselimo se snidenja z vami!

  Ptičarijada in letno srečanje članov

  Drage kolegice in kolegi,
  z veseljem napovedujemo Ptičarijado in letno srečanje DOPPS, ki bosta potekala 7. oktobra 2017 v Adlešičih v Beli krajini, in se veselimo snidenja z vami.

  Fotografija: www.naravniparkislovenije.si

  Dogodka sta povezana, tako da boste lahko našli veliko veselja tako zagrizeni opazovalci ptic, kot tudi vsi ostali aktivni in podporni člani, saj bo dopoldan namenjen klasični Ptičariadi, ki jo bomo popoldan prelevili v letno srečanje s poudarkom na izmenjavi izkušenj letošnjega leta in idej za prihodnje.

  Napovedano septembrsko srečanje smo morali zaradi deževja prestaviti na oktober, zato smo ga združili s Ptičarijado in prepričani smo, da bo nastal skupen dogodek, ki ga bomo začeli ponavljati. Veseli vas bomo, če se nam boste pridružili.
   

  Klasična Ptičarijada

  Tako kot vsa leta doslej, se bodo v jutranjem delu skupine opazovalcev ptic pomerile v dveh disciplinah: številu opazovanih in številu fotografiranih vrst. Pravila bomo v naslednjem tednu objavili na spletni strani DOPPS, za tiste najbolj neučakane snovalce terenskih taktik pa samo predhodno obvestilo, da bo tekmovalni poligon zajemal celotno Belo krajino.

  Ptičarijada 2017 – navodila (pdf)

  Ptičarijada 2017 – tekmovalni poligon (jpg)

  Srečanje članov

  Srečanje po tekmovanju pa je namenjeno vsem članom DOPPS, kot tudi ostalim podpornikom. Začeli ga bomo z zaključkom Ptičarijade, da se tudi ostali spoznate s tem simpatično radoživim ptičarskim dogodkom, ter nadaljevali s programom druženja in snovanja idej za prihodnje. Za jedačo in pijačo bo poskrbljeno.
   
  Prijave: Zaradi lažje organizacije dogodka vas prosimo, da se na dogodek prijavite na naslov: ursa.koce@dopps.si ali pa telefon 01 426 58 75. Vsem bomo poslali natančna navodila glede celotnega dogodka.

  Se veselimo snidenja!

  16 skupin, 10 ur, 140 opaženih vrst ptic!

  Takšen je izkupiček letošnje Ptičarijade, ki se je 8. oktobra 2016 odvila na območju slovenske Istre. Od 4. ure zjutraj pa vse do 14. ure popoldan se je 80 ornitologov mudilo za pticami vse od Kraškega roba do Sečoveljskih solin. Vas zanima, kdo je bil najuspešnejši in katere vrste smo opazili?

  2016_11_10_ptičarijada16_koza_Berta

  Tekmovalna vnema je bila velika, še posebno med mladimi.
  foto: Luka Poljanec

  Tekmovanje se je pričelo že zgodaj (4:00), ko so se najbolj nadebudne skupine pognale v lov za nočno aktivnimi vrstami ptic – sovami. Vse do 6. ure je pod Kraškim robom vladala kar gneča in tekmovalne skupine so imele priložnost dodobra ocenit konkurenco. Okoli 6. ure smo skoraj vsi prisluhnili veliki uharici, tisti zagriženi pa so do takrat že odkljukali lesno sovo, čuka ali malo uharico. Po jutranji mrzlici so se skupine razpršile po tekmovalnem poligonu in vsak je ubral svojo taktiko. V večjem številu smo tekmovalci zbrali šele po zaključku tekmovanja v Naravnem rezervatu Škocjanski zatok, kjer smo primerjali rezultate in fotografije ter se okrepčali ob domači juhi in mineštri.

  Letos je bila udeležba na Ptičarijadi izjemna, zato tudi nismo presenečeni nad rezultati. Skupaj je vseh 16 tekmovalnih skupin opazovalo 140 vrst ptic, od teh pa je bilo tudi 99 vrst fotografiranih. Izmed zanimivih opazovanj velja omeniti polarnega slapnika, malega sokola, bledega hudournika, skalnega plezalčka, puščavca in skoraj vse vrste lastovk (mestna, kmečka, breguljka, sklana), katerim se je sedaj že pošteno mudilo na jug. Vse skupine so opazovale izjemno selitev golobov grivarjev, saj so nekatere jate štele krepko preko tisoč osebkov.

  2016_11_10_ptičarijada16_opazovaneRezultati Ptičarijade 2016

  Sedaj pa vas verjetno že pošteno zanimajo rezultati letošnje Ptičarijade, kaj ne? Skupina z najmanj opazovanimi vrstami je opazila 26 vrst ptic, medtem ko jih je skupina z največ vrstami zbrala kar 103. Prerivanje na vrhu je bilo letos zelo izrazito, saj so bile razlike zelo majhne – med prvimi tremi skupinami je bilo za le 3 vrste razlike! Nekoliko manj napeto je bilo v fotografski kategoriji, kjer je zmagovalna skupina zbrala 76 fotografiranih vrst ptic.

  Zmagovalci letošnje Ptičarijade so s 103 opazovanimi vrstami ptic postali Veseli štajerski pubeci, drugo mesto je s 101 opazovano vrsto zasedla skupina Štrudl smo se, tretje mesto pa s 100 zbranimi vrstami skupina Krožek koze Berte.

  V fotografski kategoriji je prav tako slovila skupina Veseli štajerski pubeci, ki je uspela fotografirati 76 vrst ptic. Drugo mesto sta si s 61 fotografiranimi vrstami ptic delili skupini Redwings 5 in Jurjevi, tretji so bili Štrudl smo se, ki so zbrali 51 fotografiranih vrst ptic.

  Več utrinkov iz letošnje Ptičarijade si lahko ogledate v spodnji galeriji.

  Bliža se PTIČARIJADA 2016

  Letošnja Ptičarijada bo potekala na Primorskem, na območju slovenske Istre, in sicer v soboto, 8. oktobra 2016. Tekmovalni del bo potekal dopoldan, srečanje ptičarjev, ki predstavlja družabni del Ptičarijade, pa v popoldanskem času. Tekmovanje seveda ni pogoj za srečanje, zato pridite, veseli vas bomo!

  Tekmovalni del

  Tako kot vsa leta doslej se bodo skupine pomerile v dveh disciplinah: številu opazovanih in številu fotografiranih vrst. Skupino morajo sestavljati vsaj trije člani. Omejitev navzgor je samo posredna, saj se morajo prevažati z enim vozilom in na terenu delovati kot skupina. Izbira taktike je seveda prosta, a bo letos zaradi zelo raznolikega tekmovalnega poligona zelo pomembna. Zaključek tekmovalnega dela bo popoldan v prostorih centra za obiskovalce Naravnega rezervata Škocjanski zatok, kjer bo razglasitev rezultatov in podelitev zmagovalnih majic.

  Pticarijada2016

  Letošnji tekmovalni del bo zelo resen, saj se nekatere skupine že spoznavajo s tekmovalnim poligonom. foto: Barbara Mihelič

  Družabni del

  Srečanje po tekmovanju je namenjeno vsem članom in prostovoljcem društva. Malo je trenutkov, ko se lahko srečamo in jeseni, ko je terenov za ptice manj, je še najlažje. Tisti, ki boste dopoldan tekmovali, ne rabite spodbude, zatorej vabljeni tudi vsi ostali, da se nam pridružite. Druženje bo letos v centru za obiskovalce naravnega rezervata Škocjanski zatok, kjer se bo dalo tudi prespati.

  Zaradi lažje organizacije dogodka vas prosimo, da se najkasneje do ponedeljka, 3.10.2016, prijavite pri Tilnu Basletu na naslov tilen.basle@dopps.si. Ob prijavi prosim sporočite ime tekmovalne skupine, imena in velikosti majic posameznih članov skupine. Vsem tistim, ki se boste prijavili v tekmovalni del, bomo pravočasno poslali natančna navodila. Zdaj si torej rezervirajte čas in za Ptičarijado navdušite še kakšnega od svojih kolegov!

  Bliža se PTIČARIJADA 2015

  Letošnja Ptičarijada bo potekala na Primorskem, na območju občine Ilirska Bistrica, in sicer v soboto, 10. oktobra 2015. Tekmovalni del bo potekal dopoldan, srečanje ptičarjev, ki predstavlja družabni del Ptičarijade, pa smo letos zaradi pravljične številke (ta je že sedma) razširili in bo potekal preko popoldneva in noči. Tekmovanje seveda ni pogoj za srečanje, zato pridite, veseli vas bomo!

  Ptičarijada 2014 je potekala na Dolenjskem. Skupno je bila zabeležena 101 vrsta ptice. Foto: Gregor Bernard

  Ptičarijada 2014 je potekala na Dolenjskem. Skupno je bila zabeležena 101 vrsta ptice. Foto: Gregor Bernard

  Tekmovalni del

  Tako kot vsa leta doslej, se bodo skupine pomerile v dveh disciplinah: številu opazovanih in številu fotografiranih vrst. Skupino morajo sestavljati vsaj trije člani. Omejitev navzgor je samo posredna, saj se morajo prevažati z enim vozilom in na terenu delovati kot skupina. Izbira taktike je seveda prosta, a bo letos bo zaradi zelo raznolikega tekmovalnega poligona zelo pomembna. Zaključek tekmovalnega dela bo popoldan v Črnem dolu (glej spodaj), kjer bo razglasitev rezultatov in podelitev zmagovalnih majic.

  Družabni del

  Srečanje po tekmovanju je letos namenjeno vsem članom in prostovoljcem društva. Malo je trenutkov, ko se lahko srečamo in jeseni, ko je terenov za ptice manj, je še najlažje. Tisti, ki boste dopoldan tekmovali, ne rabite spodbude, zatorej vabljeni tudi vsi ostali, da se nam pridružite. Druženje bo letos v Črnem dolu (Z od Sviščakov) ob taborniški koči, kjer se bo dalo tudi prespati. In kakor se za taborniški kraj spodobi, bo zvečer taborni ogenj in poslušanje jelenovega ruka.

  Zaradi zelo slabe vremenske napovedi je odpovedan izlet na Volovjo reber v nedeljo, 11.10., po Ptičarijadi. Ptičarijada pa bo in tudi v koči bo mogoče prespati.

  Zaradi lažje organizacije dogodka vas prosimo, da se najkasneje do 30.9.2015 (če boste tudi tekmovali) oziroma najkasneje do 5.10.2015 (če se nam boste pridružili le popoldne na družabnem delu) prijavite pri Katarini Denac na naslov katarina.denac@dopps.si. Vsem tistim, ki se boste prijavili v tekmovalni del, bomo teden dni pred Ptičarijado poslali natančna navodila. Zdaj si torej rezervirajte čas in pa za Ptičarijado navdušite še kakšnega od svojih kolegov!

  Na letošnji Ptičarijadi smo skupaj zabeležili 101 vrsto ptice

  11. oktobra je na Dolenjskem potekala že 6. Ptičarijada. Območje tekmovanja je bilo omejeno na dolino Radulje, Šentjernejsko polje, Krakovski gozd in na del Gorjancev do hrvaške meje. Tekmovalnega dela Ptičarijade se je v lepem, sončnem in toplem vremenu udeležilo 44 ljubiteljev ptic, razdeljenih v 9 ekip.

  2014_10_15_skorec_foto_bor_mihelic

  Škorec je le ena izmed mnogih vrst, katero so tekmovalci ujeli v objektiv.
  foto: Bor Mihelič

  Tekmovalni del je bil kot običajno razdeljen na dve kategoriji; v prvi je bilo potrebno opaziti ali slišati čim večje število različnih vrst ptic, v drugi pa čim več vrst ptic fotografirati. Samo tekmovanje je bilo tudi časovno omejeno med četrto uro zjutraj in drugo popoldan. Večina ekip je resnično začela zelo zgodaj s poslušanjem nočnih ptic. Izkazalo se je, da je bilo območje primerno veliko, saj so ekipe do druge ure opravile večino svojih zastavljenih poti. Po tekmovalnem delu smo se vsi skupaj zbrali Pri Pavletu v Zburah, kjer nas je že čakalo zasluženo kosilo.

  Skupno je bila zabeležena 101 vrsta ptice, med katerimi nam jih je 73 uspelo tudi fotografirati. Največja atrakcija je bil pričakovano orel belorepec. Med ujedami smo se razveselili tudi obiska rjavega lunja, predvsem pa rjavega škarnika. Na Gorjancih nas je v zgodnjih jutranjih urah pozdravil koconogi čuk, v Krakovskem gozdu je Štajerce zbudila kozača. Po Šentjernejskem polju so se podile različne vrste ščinkavcev in ostale stalne in seleče se vrste, v Zdravcih pa je med pticami pevkami izstopal hribski škrjanec. Opazovane so bile tudi vse pričakovane žolne in detli, le belohrbtega žal ni bilo med njimi.

  2014_10_15_pticarijada_gasilska_foto_gregor_bernard

  Udeleženci letošnje Ptičarijade.
  foto: Gregor Bernard

  Tudi letos je prepričljivo zmagala štajerska ekipa v sestavi Dejan Bordjan, Jure Novak, Matej Gamser in Alen Ploj. Zmagali so v obeh kategorijah. Zabeležili so 77 ptičjih vrst, fotografirali pa so jih 57. Za ostala mesta je bil boj zelo tesen in razlike zelo majhne.

  »Dogodek je v okolici Šentjerneja vzbudil kar nekaj zanimanja med domačini in popestril sobotno dogajanje. Gostitelji smo z dogodkom zelo zadovoljni. Vreme nam je služilo, ptice so sodelovale, med ekipami pa je vel ravno pravšnji tekmovalni duh.« je povedal Gregor Bernard, predsednik Dolenjske sekcije DOPPS, ki je letos organizirala Ptičarijado.