Ptičarijada 2023

Z velikim veseljem vas vabimo na Ptičarijado 2023, ki bo potekala v soboto, 14. oktobra 2023, na območju Krajinskega parka Ljubljansko barje. Letos se bomo na Ptičarijadi srečali že 15. leto zapored.

Tako kot je zadnja leta običajno, bo tudi letos mogoče tekmovati v treh kategorijah:

 • številu opazovanih vrst,
 • številu fotografiranih vrst ter
 • številu opazovanih vrst na naravi prijazen način (brez uporabe motornih in ostalih štirikolesnih vozil na terenu).

V skupini morajo biti najmanj trije člani stari nad 12 let, navzgor pa število članov ni omejeno. Pomembno je le, da skupina na terenu ves čas deluje kot celota.

Siva čaplja. Foto: Alen Ploj

Tekmovalni del bo potekal od 05:00 do 15:00 ure. Nato bo sledila pogostitev in razglasitev rezultatov in družabni del ob peki kostanjev ter organiziranih povezovalnih aktivnostih.

Družabni del bo letos potekal na piknik placu v Želimljah (za natančno lokacijo klikni TUKAJ), namenjen pa je vsem članom DOPPS. Na družabni del ste zelo lepo vabljeni vsi, tudi tisti ki vas tekmovalni del ne zanima, ali pa se ga iz kakršnegakoli razloga ne morate udeležiti.


Prijave na dogodek zbiramo do ponedeljka, 9. oktobra 2023, na naslov: aleksander.kozina@dopps.si ali na telefonsko številko 040 507 767. Ob prijavi napišite ime skupine, ter imena in prehranske zahteve (vsejed/vegetarijanec/vegan/ostale posebnosti) vseh članov skupine.

Vsem prijavljenim bomo pravočasno poslali natančnejša navodila, dodatne informacije pa bodo sproti objavljene tudi na naši spletni strani in družbenih omrežjih.

Ptičarijada 2022

Z velikim veseljem vas vabimo na Ptičarijado 2022, ki bo potekala v soboto, 15. oktobra 2022, na območju Sežanskega Krasa.

Tako kot v preteklih letih, bo tudi letos mogoče tekmovati v treh kategorijah:

 • številu opazovanih vrst,
 • številu fotografiranih vrst ter
 • številu opazovanih vrst na naravi prijazen način (brez uporabe motornih in ostalih štirikolesnih vozil na terenu).

Skupino morata sestavljati najmanj dva odrasla člana, navzgor pa število članov ni omejeno. Pomembno je le, da skupina na terenu ves čas deluje enotno.  

Kačar. Foto: Jure Novak

Tekmovalni del bo potekal od 05:00 do 15:00 ure. Nato bosta sledili pogostitev in razglasitev rezultatov ter družabni del ob peki kostanjev in organiziranih povezovalnih aktivnostih.

Družabni del bo letos potekal v prostorih Regijskega parka Škocjanske jame (Matavun 8, 6215 Divača), namenjen pa je vsem članom DOPPS. Na družabni del ste zelo lepo vabljeni tudi vsi, ki vas tekmovalni del ne zanima, ali pa se ga iz kakršnegakoli razloga ne morate udeležiti.


Prijave na dogodek zbiramo do 10. oktobra na naslov: aleksander.kozina@dopps.si ali na telefonsko številko 040 507 767. Ob prijavi napišite ime skupine ter imena in prehranske zahteve (vsejed/vegetarijanec/vegan/ostale posebnosti) vseh članov skupine.

Vsem prijavljenim skupinam bomo pravočasno poslali natančnejša navodila, dodatne informacije pa bodo sproti objavljene tudi na naši spletni strani in družabnih medijih.

 

Svetovni dan ptic selivk – 9. oktober 2021

Na svetu je opisanih več kot 11.000 vrst ptic in vsaj 40 % je selivk. Selitev ptic je eno najnevarnejših obdobij v življenju ptic, saj je energetsko zelo potratna in marsikatere ptice podležejo izčrpanosti, mlade ptice tudi zaradi pomankanja izkušenj. Na dolgi poti v tople kraje jim grozijo tudi številne druge nevarnosti, med drugimi trki v daljnovode, lov in naravne ujme. Pomembno je, da nevarnosti na selitvi prepoznamo, se jih zavedamo in jih skušamo omejiti, saj bomo le na ta način lahko prispevali k ohranitvi naših krilatih sosed tudi v prihodnje.

Togotniki. Foto: Alen Ploj

Naslednji vikend (9. in 10. oktober 2021) je posvečen pticam selivkam in našemu duševnemu zdravju.

Zakaj ju omenjamo skupaj?

V zadnjih 19-ih mesecih je pandemija vsakega posameznika tako ali drugače prizadela z različnimi skrbmi, tragedijami in omejitvami. Marsikdo je našel uteho v naravi in tako lahko odmislil na vsakdanje težave. Kako lahko narava in ptice pripomorejo k dolgoročnemu izboljšanju našega duševnega zdravja, so ugotovili v številnih raziskavah. Dokazali so, da je pri ljudeh, ki živijo v okoljih z več vegetacije in ptic, depresije in anksioznosti bistveno manj, dodatno pa nas prav diverziteta ptic dela srečnejše in zadovoljnejše. Ne gre le za opazovanje ptic, ki je številnim ljudem zelo prijetna, vesela in slikovita izkušnja, gre za to, da nas nezavedno pomirja že sama prisotnost ptic v našem okolju.


Povezave do člankov:


Na društvu se bomo Svetovnemu dnevu ptic selivk in Svetovnemu dnevu duševnega zdravja poklonili s tradicionalno Ptičarijado, kjer se bomo ob opazovanju ptic na Gorenjskem sproščali in seveda tudi zabavali.

Ptičarijada 2021

Z velikim veseljem napovedujemo Ptičarijado 2021, ki bo letos potekala na Gorenjskem, in sicer v soboto, 9. oktobra 2021.

Tako kot vsa leta doslej bo tekmovalni del potekal v dopoldanskem času. Skupine se bodo pomerile v dveh disciplinah: številu opazovanih in številu fotografiranih vrst. Skupino morata sestavljati vsaj dva člana nad 12 let starosti. Število članov skupine navzgor ni omejeno, vendar morajo na terenu delovati kot enotna skupina.

Družabno srečanje po tekmovanju bo potekalo v popoldanskem času in je namenjeno vsem članom DOPPS.

Zaradi lažje organizacije dogodka vas prosimo, da se najkasneje do torka, 5. 10. 2021, prijavite na naslov dopps@dopps.si ali po telefonu 031 439 051.

Ob prijavi sporočite ime tekmovalne skupine ter imena in starost posameznih članov skupine. Vsem tistim, ki se boste prijavili v tekmovalni del, bomo pravočasno poslali natančna navodila.

Tekmovanje ni pogoj za srečanje, zato pridite, veseli vas bomo!

Veselimo se snidenja z vami!

Vabilo na Ptičarijado 2021 (pdf)

Območje Ptičarijade 2021 (pdf)

Ptičarijada 2020 – najbolj ptičarski dogodek leta!

Z velikim veseljem napovedujemo PTIČARIJADO 2020, ki bo letos potekala na Kočevsko-ribniškem območju, in sicer v soboto, 10. oktobra 2020.

Tako kot vsa leta doslej bo tekmovalni del potekal v dopoldanskem času. Skupine se bodo pomerile v dveh disciplinah: številu opazovanih in številu fotografiranih vrst. Skupino morata sestavljati vsaj dva člana nad 12 let starosti. Število članov skupine navzgor ni omejeno, vendar morajo na terenu delovati kot enotna skupina.

Družabno srečanje po tekmovanju bo potekalo v popoldanskem času na Kmetiji Rajhenav in je namenjeno vsem članom DOPPS.

Zaradi lažje organizacije dogodka vas prosimo, da se najkasneje do torka, 6. 10. 2020, prijavite na naslov dopps@dopps.si ali po telefonu 031 439 051.

Ob prijavi sporočite ime tekmovalne skupine ter imena in starost posameznih članov skupine. Zaradi
evidenc, ki jih zaradi COVID-19 situacije potrebujemo po navodilih NIJZ, vas prosimo, da ob prijavi tudi
navedete telefonske številke članov tekmovalne skupine. Vsem tistim, ki se boste prijavili v tekmovalni del,
bomo pravočasno poslali natančna navodila.

Tekmovanje ni pogoj za srečanje, zato pridite, veseli vas bomo!

Veselimo se snidenja z vami!

Ptičarijada 2019 – najbolj ptičarski dogodek leta!

Z velikim veseljem napovedujemo PTIČARIJADO 2019, ki bo letos potekala na Kozjanskem, na območju Kozjanskega regijskega parka, in sicer v soboto, 28. septembra 2019.

Tako kot vsa leta doslej, bo tekmovalni del potekal v dopoldanskem času. Skupine se bodo pomerile v dveh disciplinah: številu opazovanih in številu fotografiranih vrst. Skupino morajo sestavljati vsaj trije člani. Omejitev navzgor je samo posredna, saj morajo na terenu delovati kot skupina.

Družabno srečanje po tekmovanju bo potekalo v popoldanskem času na Čerčkovi domačiji pri Podsredi, in je namenjeno vsem članom DOPPS.

Dogodek bo potekal v soorganizaciji s Kozjanskim regijskim parkom.

Zaradi lažje organizacije dogodka vas prosimo, da se najkasneje do torka, 24. 09. 2019, prijavite pri Tjaši Zagoršek na naslov tjasa.zagorsek@dopps.si ali po telefonu 031 439 051. Ob prijavi prosim sporočite ime tekmovalne skupine ter imena posameznih članov skupine. Vsem tistim, ki se boste prijavili v tekmovalni del, bomo pravočasno poslali natančna navodila.

Tekmovanje ni pogoj za srečanje, zato pridite, veseli vas bomo!

Veselimo se snidenja z vami!

ZIMSKA ŠTEVILKA REVIJE SVET PTIC

Čaplje so ena tistih skupin ptic, pri katerih se izmenjujejo odkrito navdušenje, zmotna prepričanja in neomajno sovraštvo. V poljudnem članku Dejana Bordjana lahko o njih izveste veliko zanimivosti! Po ornitološko rajskih območjih, biserih severne Argentine, nas v tokratni številki popelje Taja Cvetko. Verjetno ste tudi vi skoraj tako kot mi pozabili, da smo 20 let nazaj zakupili prvih nekaj hektarov površin na Ljubljanskem barju, da bi vzpostavili življenjske prostore za ogrožene travniške vrste ptic?! Kar 20 let upravljanja Iškega morosta je za nami! Veste, da so mejice ne le za ptice? Katere živali jih še nujno potrebujejo, nam izdaja Aleksandra Lešnik. Med pticami predstavljamo črnočelega srakoperja in na kakšen način si DOPPS prizadeva, da bi ga ohranil.

Odličen dolgoletni, reviji zvesti fotograf, Tone Trebar, nam jemlje dih s svojimi čudovitimi fotografijami. Spoznali pa boste tudi velikana naravoslovne literature 19. stoletja, Frana Erjavca, in njegove nenadomestljive Domače in tuje živali v podobah.

Strani revije se šibijo tudi pod množico društvenih novic – Evropski dan opazovanja ptic, Ptičarijada 2018, fotonatečaj Ptice in naš vrtec, rezultati akcije Ptice okoli nas 2018, 8. Pomurski vikend, kako kaže pticam na območjih Natura 2000, o mladih v Ugandi …

Prijetno branje!
Lep začetek novega leta želim in se veselim nadaljnjega sodelovanja.

Petra Vrh Vrezec, urednica revije Svet ptic

  Kazalo

  • 4: Ptice naših krajev
  • 6: Čaplje Slovenije
  • 12: Biseri severne Argentine
  • 16: Kar 20 let upravljanja Iškega morosta
  • 18: Mejice ne le za ptice
  • 21: Obarvanost samice lesne sove vpliva na število mladičev
  • 22: Črnočeli srakoper
  • 24: Melanizem
  • 26: Fran Erjavec
  • 28: Program DOPPS
  • 32: Tris bleščečih in sijočih
  • 34: Zimska opazovanja v naravi
  • 35: Opazovali več kot 5 milijonov ptic
  • 38: Ptice in naš vrtec
  • 40: Ptice okoli nas
  • 42: 8. Pomurski ornitološki vikend
  • 44: Tihotapljenje ptic
  • 46: Mladi raziskovali Ugando
  • 48: Kako kaže pticam na območjih Natura 2000
  • 50: Ptičarijada 2018
  • 54: Novice

  PDF revije Svet ptic, leto 2018, letnik 24, številka 04.
  Elektronske različice revije bo dostopna tudi v Arhivu revij Svet ptic.

  Ptičarijada 2018 – ornitološki dogodek leta

  V soboto 29.9. se je na območju Prlekije odvijal izjemen dogodek za vse ornitološke navdušence. Potekala je deseta Ptičarijada. Poligon je zajemal območje treh občin Ormož, Sveti Tomaž in Središče ob Dravi.

  Po poligonu se je za ptičjimi vrstami podilo 44 udeležencev dogodka, ki so bili razdeljeni v 11 skupin. Skupno so zabeležili 110 vrst ptic. Med najbolj zanimivi vrstami so zagotovo bili žvižgavka, dolgorepa raca, mokož, mala uharica, belorepec, kobilar, rjavovrati ponirek in veliki srakoper.

  Mala uharica (© Rudi Kraševec) in kanja (© Alen Ploj).

  Med najpogosteje zabeleženimi vrstami je na vrhu kraljeval domači golob, sledile pa so mu vrste kot so grivar, kanja, kormoran, labod grbec, mali ponirek, raca mlakarica, pritlikavi kormoran, rečni galeb, siva čaplja, siva vrana in škorec.

  Z največ zabeleženimi vrstami (83 vrst) je zmagala skupina Žol ne Žolne, drugo mesto (78 vrst) je zasedla skupina Ugrabila sva 2 Miheliča, tretje mesto pa sta si z 68 zabeleženimi vrstami razdelili skupini Banda Ptičarska in Hajndl.

  Zmagovalni ekipi Žol ne žolne in Banda ptičarska. (©Matej Gamser)

  V kategoriji največ fotografiranih vrst je zmagala ekipa iz dolenjskega konca Banda ptičarska, ki jim je uspelo fotografirati skupno 54 vrst ptic.

  ©Matej Gamser

  Veseli smo, da se je kljub oddaljenosti letošnjega območja, tekmovanja udeležilo zelo lepo število tekmovalcev.
  Hvala vsem, ki ste prišli in se že veselimo naslednjega leta!

  Ptičarijada 2018 – dogodek, ki ga nikakor ne smete zamuditi

  Z velikim veseljem napovedujemo Pričarijado 2018, ki bo potekala v soboto 29. septembra 2018 na območju Naravnega rezervata Ormoške lagune in njegove širše okolice. Vabljeni vsi, da se nam pridružite!

  Tako kot vsa leta doslej, bo tekmovalni del potekal v dopoldanskem času. Skupine ptičarjev se bodo pomerile v dveh disciplinah: številu opazovanih in številu fotografiranih vrst. Skupino morajo sestavljati vsaj trije člani. Omejitev navzgor je samo posredna, saj se morajo prevažati z enim vozilom in na terenu delovati kot skupina.

  Družabno srečanje po tekmovanju je namenjeno vsem članom DOPPS in bo potekalo v popoldanskem času na vrtu ob informacijskem centru Naravnega rezervata Ormoške lagune.

  Zaradi lažje organizacije dogodka vas prosimo, da se najkasneje do ponedeljka, 24.9.2018, prijavite pri Alenu Ploju na naslov ploj.alen@gmail.com ali po telefonu 040 839 538.

  Ob prijavi prosim sporočite ime tekmovalne skupine ter imena posameznih članov skupine. Vsem tistim, ki se boste prijavili v tekmovalni del, bomo pravočasno poslali natančna navodila.

  Tekmovanje ni pogoj za srečanje, zato pridite, veseli vas bomo!

  Veselimo se snidenja z vami!